De experimentele bloedtest detecteert nauwkeurig fibromyalgie.

Experimentele bloedtest detecteert nauwkeurig fibromyalgie

Onderzoekers van de Ohio State University hebben een bloedtest ontwikkeld om fibromyalgie te identificeren. Experimentele diagnostic tool meet de metabole activiteit in het bloed, waarbij onderscheid wordt fibromyalgie andere chronische pijn aandoeningen met een nauwkeurigheid van bijna 100 procent. Credit: Het Wexner Medical Center van de Ohio State University.

Voor het eerst hebben onderzoekers bewijs dat fibromyalgie betrouwbaar kan worden gedetecteerd in bloedmonsters; het werk dat ze hopen zal de weg vrijmaken voor een eenvoudige en snelle diagnose.

In een studie gepubliceerd in het   Journal of Biological Chemistry  , rapporteerden onderzoekers van de Ohio State University over het succes van de identificatie van biomarkers van      en de differentiatie van andere gerelateerde ziekten.

De ontdekking zou een belangrijk keerpunt kunnen zijn in de zorg voor patiënten met een ziekte die vaak een verkeerde diagnose of niet-gediagnosticeerd heeft, waardoor ze zonder de juiste zorg en advies om      en vermoeidheid te behandelen, zei hoofdonderzoeker Kevin Hackshaw, professor aan het Ohio State College. Geneeskunde en reumatoloog in het Wexner Medical Center van de universiteit.

De identificatie van biomarkers van de ziekte, een ‘metabole vingerafdruk’ zoals die is ontdekt in de nieuwe studie, zou ook de mogelijkheid van gerichte behandelingen kunnen openen, zei hij.

Om fibromyalgie te diagnosticeren, vertrouwen artsen nu op informatie die door de patiënt is gerapporteerd over een veelheid van symptomen en een fysieke beoordeling van de pijn van de patiënt, waarbij hij zich richt op specifieke gevoelige punten, zei hij. Maar er is geen    geen duidelijke en eenvoudig te gebruiken tool om snel antwoord te geven.

“We vonden duidelijke en reproduceerbare metabole patronen in het bloed van tientallen patiënten met fibromyalgie. Dit brengt ons veel dichter bij een bloedonderzoek dan ooit, “zei Hackshaw.

Hoewel fibromyalgie momenteel ongeneeslijk is en de behandeling beperkt is tot lichaamsbeweging, educatie en antidepressiva, heeft een accurate diagnose veel voordelen, zei Hackshaw. Deze omvatten het uitsluiten van andere ziekten, het bevestigen van patiënten dat hun symptomen reëel en niet ingebeeld zijn, en het begeleiden van artsen naar herkenning van de ziekte en juiste behandeling.

 

“De meeste artsen vragen zich vandaag niet af of fibromyalgie echt is, maar er zijn nog steeds sceptici”, zei Hackshaw.

Voor het eerst hebben onderzoekers van de Ohio State University bewijs dat fibromyalgie betrouwbaar kan worden gedetecteerd in bloedmonsters; het werk dat ze hopen zal de weg vrijmaken voor een eenvoudige en snelle diagnose. Credit: Wexner Medical Center aan de Ohio State University

En veel niet-gediagnosticeerde patiënten krijgen opioïden voorgeschreven: sterke en verslavende pijnstillers waarvan niet is aangetoond dat ze de mensen met de ziekte ten goede komen, zei hij.

“Als je kijkt naar chronische pijnklinieken, voldoet ongeveer 40 procent van de patiënten die opioïden gebruiken aan de diagnostische criteria voor fibromyalgie. Fibromyalgie wordt vaak erger en verbetert zeker niet bij opioïden. ”

Hackshaw en co-auteur Luis Rodriguez Saona, een expert in de geavanceerde testmethode die in de studie werd gebruikt, zei dat de volgende stap een klinisch onderzoek op grotere schaal is om te bepalen of het succes dat ze in dit onderzoek zagen, kan worden gerepliceerd.

De huidige studie omvatte 50 mensen met fibromyalgie, 29 met reumatoïde artritis, 19 met artrose en 23 met lupus.

De onderzoekers onderzochten de bloedmonsters van elke deelnemer met behulp van een techniek genaamd vibrationele spectroscopie, die het energieniveau van de moleculen in het monster meet. Wetenschappers in het Rodriguez-Saona-laboratorium ontdekten duidelijke patronen die consequent de resultaten van bloedmonsters van patiënten met fibromyalgie vaststellen, behalve die met andere vergelijkbare stoornissen.

Ten eerste, de onderzoekers geanalyseerd      van de deelnemers bij wie de ziekte de status wist, zodat ze konden een benchmark voor elke diagnose te ontwikkelen. Dan, met behulp van twee soorten spectroscopie, beoordeelde zij de overige monsters blindelings, zonder te weten de diagnoses van de deelnemers en nauwkeurig gegroepeerd elke studie deelnemer in de categorie van geschikte ziekte op basis van een moleculaire handtekening.

“Deze eerste resultaten zijn opmerkelijk. Als we kunnen helpen de diagnose voor deze patiënten te versnellen, zal hun behandeling beter zijn en zullen ze waarschijnlijk betere vooruitzichten hebben. Er is niets ergers dan in een grijs gebied te zijn waar je niet weet welke ziekte je hebt, “zei Rodríguez-Saona.

Zijn laboratorium richt zich primair op het gebruik van metabole vingerafdruktechnologie voor voedselgerelateerd onderzoek, richt zich op kwesties zoals vervalsing van melk en bakoliën en helpt landbouwbedrijven ontdekken welke planten de geschikter om ziekten te bestrijden ..

Experimentele bloedtest detecteert nauwkeurig fibromyalgie

Dr. Kevin Hackshaw onderzoekt de fibromyalgiepatiënt Barb Hartong in het Wexner Medical Center aan de Ohio State University. Een nieuwe bloedtest kan op een dag persoonlijke behandelingsplannen begeleiden om de pijn van fibromyalgie te verlichten. Krediet: Wexner Medical Center, Ohio State University

De mogelijkheid om samen te werken met medische experts om het probleem van de verkeerde diagnose van fibromyalgie op te lossen, was opwindend, zei Rodriguez-Saona, hoogleraar voedingswetenschap en -technologie in de staat Ohio.

Rodriguez-Saona zei dat hij voor de volgende studie graag 150 tot 200 patiënten per ziektegroep wil onderzoeken om te zien of de bevindingen van dit onderzoek repliceerbaar zijn in een grotere en diverse populatie.

Hackshaw zei dat het zijn doel is om binnen vijf jaar een test klaar te hebben voor wijdverspreid gebruik.

Fibromyalgie is de meest voorkomende oorzaak van chronische wijdverspreide pijn in de Verenigde Staten en treft vrouwen onevenredig. De Amerikaanse centra voor ziektebestrijding en -preventie UU. Ze schatten dat ongeveer 2 procent van de bevolking, ongeveer 4 miljoen volwassenen, fibromyalgie heeft. Andere organisaties schatten nog hogere aantallen.

Ongeveer drie van de vier mensen met fibromyalgie hebben geen nauwkeurige diagnose gekregen, volgens eerder onderzoek, en degenen die wel weten dat ze de ziekte hebben wachtten gemiddeld vijf jaar tussen het begin van de symptomen en de diagnose. Veel voorkomende symptomen zijn pijn en stijfheid door het hele lichaam, vermoeidheid, depressie, angst, slaapproblemen, hoofdpijn en problemen met denken, geheugen en concentratie.

Uiteindelijk kan dit werk leiden tot de identificatie van een bepaald eiwit of zuur, of een combinatie van moleculen, die is gekoppeld aan fibromyalgie, zei Rodríguez-Saona.

“We kunnen terugkijken naar sommige van deze vingerafdrukken en mogelijk een aantal chemische stoffen identificeren die verband houden met de verschillen die we zien,” zei hij.

Naast het identificeren van fibromyalgie, vonden de onderzoekers ook bewijs dat de metabole vingerafdruktechniek het potentieel heeft om de ernst van fibromyalgie bij een individuele patiënt te bepalen.

“Dit zou kunnen leiden tot een betere en meer gerichte behandeling van patiënten”, zei Hackshaw.

 

Bron: https: //medicalxpress.com/news/2019-03-experimental-blood-accurately-fibromyalgia.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *