7 ernstige ziekten geassocieerd met fibromyalgie. Je hebt je waarschijnlijk niet gerealiseerd

Por Denise Mann

Ongeveer 10 miljoen Amerikanen hebben fibromyalgie, die wordt gekenmerkt door zachte en pijnlijke punten door het hele lichaam; vermoeidheid slapeloosheid en cognitieve problemen bekend als fibro mist.

Helaas hebben mensen met fibromyalgie meer kans dan andere mensen in de algemene bevolking om andere aandoeningen te hebben.

Als u fibromyalgie heeft, zijn hier zeven andere gezondheidsproblemen.

Migraine
Een aanzienlijk aantal mensen met fibromyalgie ervaart ook migraine en / of spanningshoofdpijn, zegt Robert Duarte, MD, directeur van het Pain Institute of the Jewish Health System van North Shore-Long Island, in Manhasset, NY

“Een onderliggende verstoring van hersenchemicaliën die serotonine en noradrenaline een rol spelen bij het veroorzaken van hoofdpijn en het spelen van fibromyalgie,” zegt hij.

Antidepressiva die deze chemicaliën in de hersenen aanvallen, kunnen migrainepijn verlichten, voegt hij eraan toe. Spanningshoofdpijn kan ook reageren op toofeedback.

Auto-immuunziekten
Tot een kwart van de mensen met auto-immuunontstekingsziekten, waaronder reumatoïde artritis (RA), lupus, het syndroom van Sjögren en de ziekte van Bechterew, ervaren ook symptomen van fibromyalgie. De precieze aard van deze verbinding is nog niet begrepen.

Fibromyalgie is geen ontstekingsziekte, maar sommige onderzoeken suggereren dat RA en andere ontstekingsziekten op de een of andere manier het risico op fibromyalgie kunnen verhogen.

Rusteloze benen
Slapeloosheid en andere slaapproblemen komen vaak voor bij patiënten met fibromyalgie, zegt Lesley Arnold MD, een psychiater aan de Universiteit van Cincinnati College of Medicine. Rusteloze benen, of de overweldigende drang om benen in rust te bewegen, kan tot 11 keer vaker voorkomen bij mensen met fibromyalgie dan bij diegenen die dat niet doen. Precies hoe de twee verbonden zijn, is niet helemaal duidelijk, maar veel fibromyalgiebehandelingen verbeteren ook rusteloze benen, om nog maar te zwijgen van de algehele kwaliteit van de slaap.

Prikkelbare darm syndroom
Prikkelbare darm syndroom (IBS) wordt gekenmerkt door buikkrampen en aanvallen van obstipatie en / of diarree. Tussen 30% en 70% van de mensen met fibromyalgie heeft ook IBS.

“Net als fibromyalgie is IBS een pijnsyndroom”, zegt dr. Arnold.

bekkenpijn
Mensen met fibromyalgie hebben meer kans om bekkenpijn, prikkelbaarheid en menstruele krampen te melden, en sommige van de medicijnen die de symptomen van fibromyalgie verlichten, kunnen ook deze andere pijn verlichten.

Meer onderzoek is nodig om te begrijpen hoe deze pijnvoorwaarden verband houden met fibromyalgie.

Depressie en angst
Meer dan de helft van de mensen met fibromyalgie ervaart op een bepaald moment in hun leven ook psychische of emotionele problemen, zoals depressie en angst. “Het is minder een oorzakelijk verband of kip en ei”, zegt dr. Arnold. “(Maar) ze kunnen gemeenschappelijke en onderliggende oorzaken delen.”

Een tekort aan hersenchemicaliën in serotonine en noradrenaline hangt samen met stemmings- en pijnstoornissen, zegt hij. Veel medicijnen die worden gebruikt om fibromyalgie te behandelen, zijn ook antidepressiva.

Obesitas
“Obesitas en fibromyalgie hebben een gecompliceerde relatie, en het is er een die we niet kunnen negeren”, zegt dr. Arnold.

Veel mensen met fibromyalgie leiden sedentaire levens vanwege hun chronische pijn, en het gebrek aan regelmatige lichaamsbeweging verhoogt het risico op overgewicht of obesitas.

“Overgewicht genereert meer mechanische belasting van de gewrichten, wat meer pijn kan veroorzaken en fibromyalgie kan verergeren”, zegt dr. Arnold. Bovendien zijn vetopslagplaatsen pro-inflammatoir, wat de pijn ook kan verergeren.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *